woensdag 3 november 2010

Stage op E.R. en Medical Ward!


Na bijna anderhalve week wachten, praten met verpleegkundig hoofd, directeur van het ziekenhuis en een aantal bezoekjes aan de linnenkamer zijn we dan eindelijk gestart met onze stage! Irene en Lize zijn gestart op de medical ward, Irene zit sinds 2 dagen op de mannenafdeling, Lize bij de vrouwen. Jaap-Willem en Inge zitten op de E.R, de Emergency Room. Over 2 weken wisselen we van afdelingen.



Irene over de Medical Ward;


De Medical ward… Vorige week hebben Lize en ik twee dagen samen op de female ward gelopen. Maandag ben ik naar de 'male ward' gegaan en is Lize op de vrouwen afdeling gebleven. De Medical male ward bestaat uit 30 bedden die opgedeeld staan in 3 ‘units’. Het ziet er totaal anders uit dan in Nederland, het ziekenhuis is vervallen, de bedden zijn erg oud, alles is roestig en omdat veel patienten eten op het nachtkastje hebben staan lopen er ook wat insecten rond. De ziektebeelden die voorbijkomen zijn van interne aard. Zo liggen er patiënten met malaria tot CVA en van nierdialyse tot hartfalen.


'The nurse in Charge'  heeft de leiding en is verantwoordelijk voor alle 30 patienten. Het is ook een echte grote afrikaanse opperzuster. Het is soms wat chaotisch omdat iedereen alles voor iedereen doet. Wel moeten er rond 10 uur de vital signs gecheckt moeten worden. En gebeurd dat hier allemaal handmatig. Je bent dan ook wel iets langer bezig. Je bent hier zowiezo met alles langer bezig. Familie moet medicatie halen, als iemand bloed nodig heeft moet eerst een familelid bloed gaan geven. In noodgevallen wordt het bloed geleend door de bloedbank maar moet een familielid later terug om de gegeven hoeveelheid terug te doneren. Het communiceren met patienten gaat moeizaam. Veel mensen spreken geen engels maar een lokale stamtaal. Collega's spreken engels en de lokale dialecten dus het lukt allemaal wel.


Het is vooral wennen.
 
Inge over de E.R:
 
Onze eerste dagen in de emergency room zitten erop. Dit is een kamer met 4 bedden waar alle spoedgevallen binnen komen. Een soort spoedeisendehulp dus. Het kan er erg druk zijn, maar dit viel de afgelopen dagen mee.



Zijaanzicht van de E.R.

Regelmatig wordt er iemand met veel bombarie de E.R. ingereden. Zo snel mogelijk moet de patient van de brancard op het bed, het kan ze niet snel genoeg gaan. Als de patient eenmaal op de E.R. ligt gaat alles weer op het oude vertrouwde Afrikaanse tempo. Familieleden moeten vaak eerst de nodige spullen aanschaffen. Denk aan: medicatie, dossiermap, infusievloeistof enz. Dit kan zo een half uur duren, ondertussen ligt de patient te wachten. Heel apart om dit mee te maken, geeft soms ook een onmachtig gevoel om nog niks te kunnen doen.



De 'voorraadkast'

De twee meest voorkomende problemen zijn malaria en  RTA (road traffic accident). Wij hebben tot nu toe nog geen zwaargewonden binnen gekregen, er gebeuren wel regelmatig ongelukken met moterbikes en busjes, dus dat gaat vast nog wel gebeuren.
In de E.R. worden we bijgestaan door een team ambulancestudenten. Deze studenten krijgen een opleiding van een jaar waarna ze op de ambulance mogen werken. Hun kwaliteiten liggen vooral bij het meten van de bloeddruk en temperaturen. Het moge duidelijk zijn dat zij in deze fase van hun studie (4 vd 12 maanden) nog heel wat moeten leren!



Het E.R. team!

De E.R. staat onder leiding van black Mozes, een zeer enthousiaste, ervaren verpleegkundige. Black Mozes brengt ons van alles bij over allerhande ziektebeelden. Als het rustig is geeft black Mozes gerust een college van een uur.
De werktijden zijn officieel van 07.30 tot 14.00 uur. Na vier dagen zijn wij er wel achter dat deze werktijden flexibel te noemen zijn. Maandagmorgen kwam head in charge black Mozes pas om 09.30 uur op de afdeling. Zonder blikken of blozen kwam hij de E.R. binnen. Niets of niemand leek het vreemd te vinden dat hij er pas zo laat was. De nachtdienst haalde opgelucht adem omdat hij na een shift van 14 uur eindelijk naar huis kon.

Dit waren in het kort wat ervaringen van onze stage in het Tamale Teaching Hospital Ghana. We horen, zien en leren hier veel, we verbazen ons ook over veel dingen (bijvoorbeeld het niet-steriel werken, weinig communiceren richting patiënt) en voelen ons soms machteloos omdat we niet veel kunnen betekenen voor de patiënt. Maar het is zeker een bijzondere ervaring om in een ander land stage te kunnen lopen!


21 opmerkingen:

  1. Dag lieve Inge,
    Wat fijn en hartverwarmend om je blog te lezen
    en je lieve gezicht te zien!En de humoristische lichtjes in je ogen. Jij beleeft een hoop daar in Ghana! Sterkte en veel liefs van mama.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ah die reactie van mama is zo schattig!(L)

    Leuke foto's en zeker wel knappe, donkere afrikaantjes hihi.

    Xoxo

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ooeeeeeeeeeeeeeeeeeeee jaa die knappe donkere dokters staan mij ook wel aan haha:d

    BeantwoordenVerwijderen
  4. echt zulke prachtige zwart wit foto's!
    Uiteraard met alle respect, begrijp me goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hey Ingetje!

    Ambulance verpleegkundige die heel goed is in meten! oftewel jullie zouden met jullie ervaring de beste Ambulance verpleegkundige zijn! Weird!! Hier moet je d8t ik jaren ervaring hebben op verschillende afdelingen toch? Het lijkt me een geniale ervaring by the way! Succes hè! Xxdaan

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Sorry meiden, even een correctie! : Lenneke je zou er goed bij passen met je zwarte haar! Xxdaan

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een oproep aan iedereen die wil reageren op de blogs: Probeer de reacties beschaafd,inhoudsrijk en stijlvol te laten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. jaaaa wat maakt het nou weer uit?
    hoe meer reacties hoe beter was het tog?:D
    niet alles hoeft inhoudsvol en stijlrijk te zijn:P
    ik bedoel inge zei zelf dat we er voor zorgen moesten dat er heeeeel veeel reaccties kwamen:d
    dus bij deze

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Super leuke foto's! Veel succes in Ghana!

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Fam. M.A. Schouten Wzn.4 november 2010 om 05:40

    Laten we idd allemaal gepast te reageren...

    Inge, goed hé, weer een reactie erbij!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Goede Inge,
    leuk jullie blog te lezen en de foto's te bekijken.
    wat ondernemend dat jullie dit doen.
    over grenzen kijken kan verrijken (rijmt).
    veel succes, Sip&Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Haj Ireentje:p

    Jaaa... je bent begonnen met stagelopen! Gelukkig maar!! Van allerlei ziektebeelden dus, dat ben je wel gewent. Op de AOA kwam ook vanalles terecht. Of maak ik die naam niet meer gebruiken? Komen de kriebels weer boven drijven. Hihi...
    Meid, suc6 met het stagelopen. Btw, als patienten met ontslag gaan moet je niet vergeten hun venflon eruit te pielen voordat ze op de benenwagen weer naar huis gaan. Tip van jip.

    Liefs,
    Janita

    BeantwoordenVerwijderen
  13. whatts up in the club... jij hebt het naar je zin hea:) dan heb ik het ook naar me zin jij weet:)!~

    doei zus

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Ingelotje!

    Je hebt het wel erg naar je zin daar hé? naast al die dokers!
    veel suc6!
    XXX esss

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi Irene,
    Leuk en boeiend om allemaal te lezen. Fijn dat jullie eindelijk mogen stage lopen. Wat een gedoe voordat je aan de gang kan. Heel veel succes en plezier en pas goed op jezelf.

    Groetjes,

    Je ouders

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Maarten van Ooijen12 november 2010 om 07:45

    Dames,

    Bijzondere verhalen zeg.. moet zo bizar zijn als je het vergelijkt met de situatie in Nederland! Veel succes verder!

    Groet,
    Maarten

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hoi lieve Inglothje, terug uit Ghana hebben we weer de mogelijkheid (internet) om jullie verhalen te lezen. Heerlijk! Tot snel he! Dikke kus Matthijs en Arianne

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Lieve Irene!

    Ik heb ff je blog opgezocht en al je/jullie verhaaltjes gelezen.. Leuk, om weer even ge-update te zijn :-) En mooi om je zo van een afstand te kunnen volgen.
    Het lijkt me best heftig ook, soms die 'primitieve' situaties of dat je mensen soms niet kunt helpen..
    Veel succes met alles en een goede tijd verder gewenst!!

    Liefs vanaf een ander stukje van de wereld.

    BeantwoordenVerwijderen