donderdag 18 november 2010

Ongestreken jurken en nog meer!


Schrijven geeft maar heel beperkt weer hoe je je nu echt voelt, maar ik ga een poging doen. In het ziekenhuis hebben we meer onze plek gevonden. Hoe om te gaan met narrige hoofdzusters en hoe te coopen met huwelijksaanzoeken. Het is verbazingwekkend en ook een dankpunt dat het als groep eigenlijk heel leuk is. We maken de slechtste grappen en hebben het over zaken van het hart. Inge werkt nu op de ´Male Medical Ward´ en ik op de ER. Inge vind het iets wat saai op haar nieuwe afdeling en ik geniet van de ‘hectiek’ op z’n Afrikaans. 
Op school hebben we globaal les gehad over cultuur(verschillen) waaronder directe en indirecte culturen. Een concreet voorbeeld:
Vrijdag hadden we een studiedag, alle vier hadden we dat individueel geregeld bij onze eigen ´head in charge´ van de desbetreffende afdeling. Wij ijverig met laptop en al naar het ziekenhuis om daar te gaan studeren en reflecteren. (Thuis hebben we alleen ’s avonds stroom van de generator en daar laden onze laptops niet volledig van op, een studiedag was dus fijn!) We moesten  bij de ´Nursing Director´ komen. Een studiedag kon echt niet. We hebben alle theorie gehad op school en nu telt de praktijk. En wat al helemaal een grote schande was: onze ongestreken jurken. Dit vonden wij vreemd: 2 weken hebben we rondgelopen in onze mooie jurken en nooit is er iets tegen ons gezegd. Nu was er vanaf bovenaf kritiek op ons open schoeisel en het reliëf van de stof.  En dat moet dan via de ‘Nursing Director’. Wij zijn ons ervan bewust dat wij steken hebben laten vallen maar dit was naar ons inzien een beetje overdreven.  Goed, de director is nu 2 weken afwezig, dus kunnen we nog even nadenken hoe we dit cultureel verantwoord gaan oplossen. We houden u op de hoogte!

Afgelopen zondag was een echte lanterfantzondag. En het was genieten. De zon scheen, de temperatuur was precies goed, we kregen een schommel, Tampoelie was er en alle vier waren we in een zeer chille bui. ’s Morgens hadden we een hagepreek op de veranda gehad. Al met al, een goede rustdag! Zie de volgende foto’s!


Dit is Tampoelie, een meisje van ongeveer 3 jaar oud. Haar moeder en zusje van 6 maanden zijn vaak rond het huis te vinden.


                                                                   Irene und Tampoelie



                                                                                   In de zon



                                                                              Namiddagzon


                                                         ’s Avonds achter de laptop van Inge!

Na deze fotocollage nog wat Neder-Engels :
·         We take the chairs à We take the stairs
·         Were was you?
·         No joh!
·         It’s good zo
·         How late is it?
·         Yeah you have to tell them à You have to count them
·         Where is the skeer à Where is the scissor?
Tot slot nog wat seizoensnieuws; het droogseizoen is zo goed als begonnen. Dat betekent dat het nog warmer wordt en dat de Haramattan gaat waaien (droge wind vanuit Sahara). Ook worden de velden gecontroleerd afgebrand i.v.m droogte.  ’s Avonds kan het gaan afkoelen, iets waar we  naar uitkijken. Zo koud en mistig als in Nederland zal hel niet gaan worden, ook nachtvorst zullen we hier niet krijgen, maar een beetje afkoeling is zeker welkom! Ook zullen dan hopelijk de muskietenvolken ons meer met rust laten.
Heel veel succes met alles wat jullie doen, hou ons vooral op de hoogte, vinden we leuk!
Kusjes voor degene die gekust willen worden!
En verder een nuchtere groet uit indirect Afrika
Inge und Irene

9 opmerkingen:

  1. Fam. M.A. Schouten18 november 2010 om 11:27

    Lieve Inge, leuke Irene!

    't Is maar goed dat dit voor Neder-Engels doorgaat, want voor Engels zou 't toch diep en diep treurig zijn.... t Doet gewoon pijn aan m'n ogen en t valt me mee dat dit niet zo van 't scherm op ons bureau komt vallen!

    Zo te zien hebben jullie het enorm naar je zin en daar zijn we blij om. Maar niet zo opgelucht dan toen we hoorden dat.... je weet wel wat we bedoelen zusje!

    't Zal je niet verrassen Inge om als eerste een reactie te zien van je trouwste krabbelaars en meest fervente bellers... Hoorde van onze gewaardeerde vader dat 't misschien ongeveer een euro per minuut kost dus dat belooft wat... 3 x 50 minuten weet ik sowieso al zo uit m'n hoofd te tellen. Hoop maar dat ons vader verkeerd ingelicht is!

    Goed, we stoppen met kletsen anders blijft er niet veel ruimte over voor alle andere trouwe volgers.

    Tot gauw en een knuffel van de jongens!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jullie hebben beslist schrijftalent! Ze hebben volgens mij wel leuke jurken bij de H&M,( even aan Lenneke vragen!) Succes met the bug of culture!
    Xdaan

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ons vader is jammergenoeg niet verkeerd ingelicht! Zijn telefoonrekening geeft aan € 1,20 per minuut. (mobiel-mobiel)Volgende keer gaan we via de belknaller proberen te bellen. Daarom alleen al positief dat afstuderen waarschijnlijk in Nederland gaat gebeuren.
    Ignetje en Irene al het goede toegewenst. Er zal zeker wel een auto rond rijden waarop staat "God never sleep"

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Irene!
    fantastisch om jullie verhalen te lezen :)
    en je jurken niet gestreken, tsja, vind ik eigenlijk ook wel een schande :P

    Veel succes met het overbruggen van cultuurverschillen en geniet!

    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hela Irene,

    Wat leuk om weer wat te lezen. Dus je loopt er nog niet zo jofel bij daar in het zonnige Afrika. Volgens mij heb je het daar wel dikke prima. Weet je al meer over het afstuderen? Ik ben benieuwd!! Nieuws vanuit Nederland: Sinterklaas is aangekomen en heeft wat pieten mee genomen. Zwarte pieten zie je daar continue, dus dat is niet zo bijzonder. Maar een sinterklaas is toch best leuk:p
    Misschien gaat het donderdag of vrijdag sneeuwen en er staat in de kranten al nieuws over mogelijk schaatsen komend weekend. Ik moet dit eerst nog maar eens zien.
    Nou meid, suc6 met alles en mail gerust nog eens!

    Liefs,
    Janita

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heey!

    Waah wat een verhalen weer zeg. 't is ook wat! Ongestreken jurken. Viel me pas inderdaad ook al op jah ;)

    Trouwens leuk dat je even mailde :) en inderdaad ik blijf jullie volgen hoor!

    Groeten!
    Maarten

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi,

    Ik wilde even laten weten dat ik jullie blogs met plezier lees. Heel veel plezier en succes in de resterende tijd.

    Liefs je tante uit Deventer

    BeantwoordenVerwijderen
  8. wij willen een nieuwe blog.....
    met daar antwoord op 1 specifieke vraag? hebben ze bij jullie ook zwarte pieten?

    kusje je lover

    BeantwoordenVerwijderen